Pijn.

Pijn kent vele uitingsvormen: scherp, stekend, zeurend. En de mate waarin je pijn ervaart, hangt af van de persoon. Maar waar je ook last van hebt, pijn kost veel energie. Je wilt er zo snel mogelijk vanaf.

Pijn kan acuut of chronisch zijn. Acute pijn is pijn die meestal niet lang aanhoudt. Deze vorm van pijn wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld weefselbeschadiging, afknelling of de verkeerde stand van een gewricht. Er is meestal een duidelijke relatie tussen oorzaak en gevolg. De diagnose is vaak relatief eenvoudig te stellen.

Acute pijn heeft een signaalfunctie. Het maakt je bewust van aanwezig letsel en voorkomt verdere schade door het vermijden van de oorzaak. Acute pijn is de normale, voorspelbare reactie van het lichaam op een schadelijke prikkel.

De pijn is duidelijk afgebakend en de ernst staat in verhouding tot hetgeen de pijn veroorzaakt. Zenuwuiteinden worden geprikkeld of beschadigd, waarna pijnsignalen via de zenuwen naar de hersenen worden gestuurd. Acute pijn wordt meestal als scherp of zeurend omschreven. Dit type pijn gaat over wanneer de oorzaak wegvalt of wanneer een beschadiging geneest.

Bestaat de pijn langer dan 3 maanden dan wordt de klacht als chronisch beschouwd. Een uitgebreid Europees onderzoek naar chronische pijn laat zien dat rugpijn en gewrichtspijn het meeste voorkomen. In Nederland hebben meer dan 2 miljoen mensen dagelijks last van chronische pijn.

Chronische pijn is aan de buitenkant meestal niet te zien maar heeft grote invloed op het dagelijkse leven. Het kost veel energie, beïnvloedt de stemming, het werk, het gezinsleven en sociale contacten. Het is de meest voorkomende klacht waarmee een patiënt zich bij de dokter meldt.

Zowel bij chronische als bij acute pijnklachten kan acupunctuur helpen. We maken gebruik van de Balansmethode van Dr. Tan, vanwege de snelle succesvolle werking ook wel ‘instant result acupuncture’ genoemd. Het kan spectaculaire resultaten geven, zonder bijwerkingen. We kijken altijd naar de oorzaak van de pijn en kunnen eventueel advies inwinnen bij de inpandig aanwezige fysio- en manuele therapeut.

Terug naar specialisaties