Hormonale klachten

Heb je last van opvliegers, slecht slapen en ben je overdag moe en prikkelbaar? Dan is een verandering in de hormoonhuishouding de meest waarschijnlijke oorzaak.
Er is sprake van de menopauze vanaf het moment dat de menstruatie een jaar is uitgebleven. Dat is meestal ergens tussen de 45 en 55 jaar. Maar al veel eerder kun je klachten ervaren die met de naderende overgang te maken hebben, want de hormonale veranderingen kunnen zich al voordoen vanaf het 35e jaar.

De aanmaak van oestrogeen en progesteron neemt af en dat kan leiden tot allerlei lichamelijke verschijnselen zoals nachtzweten, opvliegers, hartkloppingen, vermoeidheid en hoofdpijn. Het kan gevolgen hebben voor je huid en haar, de vochthuishouding, je gewicht en de vorm van je lichaam. Maar ook emotioneel kan het een lastige periode zijn. Veel vrouwen vinden het moeilijk om afscheid te nemen van hun jeugd en vruchtbaarheid en voelen zich depressief, emotioneel of humeurig.

Acupunctuur kan een welkome oplossing zijn en ondersteunt het natuurlijke proces van de overgang. Het heeft geen bijwerkingen en zorgt voor een betere balans. De slaapkwaliteit neemt toe, transpiratie vermindert en je voelt je energieker. En ook veel andere klachten kunnen verholpen worden zoals hartkloppingen, vermoeidheid, somberheid en geen zin meer hebben in seks.

Terug naar specialisaties