Ooracupunctuur.

Ooracupunctuur ofwel auriculotherapie is ontwikkeld door Dr. Paul Nogier uit Lyon. Nogier heeft uitgevonden dat het oor op een omgekeerde foetus lijkt, met op vaste plaatsen vaste punten. Door die punten te prikkelen kun je direct een positieve invloed uitoefenen op organen, gewrichten en mechanismen. Dat betekent in de praktijk dat een klacht snel kan verminderen, wanneer er op de juiste plaats in het oor is geprikt.

Ooracupunctuur werkt op het zenuwstelsel, de hormoonhuishouding en het immuunsysteem. We gebruiken deze techniek voor vrijwel alle aandoeningen, of in combinatie met lichaamsacupunctuur. We passen ooracupunctuur vaak toe bij verslaving aan roken, eten of alchohol. Bij een verslaving spelen namelijk meer factoren een rol. Wil je bijvoorbeeld stoppen met roken, dan moet het lichaam ontgift worden, de behoefte aan nicotine verdwijnen en de stofwisseling moet optimaal blijven. En zo zijn er nog meer factoren die belangrijk zijn om de strijd tegen de sigaret te winnen. Een combinatie van punten biedt in zo’n geval de oplossing. Ook bij pijn of allergieën werkt het ooracupunctuur snel.

We maken gebruik van de zogenaamde verblijfsnaaldjes. Dit zijn hele kleine naaldjes die oppervlakkig in de huid gestoken worden en die gedurende een bepaalde tijd mogen blijven zitten (met een pleistertje).

Vaak wordt gedacht dat het inzetten van naalden pijnlijk is. Dat valt mee. Alleen wanneer een klacht heel acuut is of wanneer een orgaan of functie duidelijk verstoord is, kan een naaldje inzetten gevoelig zijn. Maar wanneer een klacht minder wordt, zal ook de gevoeligheid in het oor minder zijn. Ben je bang voor naalden, dan is er ook de mogelijkheid een pijnloos magneetje of ‘earseed’ (korreltje) te gebruiken.