Klassieke Chinese acupunctuur.

Acupunctuur is onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde, die duizenden jaren geleden is ontwikkeld in China. Een van de basiselementen in de Chinese geneeskunde en filosofie is het begrip Qi, dat we zouden kunnen omschrijven als ‘energie’.

Alles om ons heen is een manifestatie van energie. In het lichaam stroomt de energie via energiebanen: de meridianen. Deze zijn verbonden met verschillende onderdelen van het lichaam, zoals de organen, zintuigen, gewrichten, huid maar ook met de geest.

Als de energie op harmonieuze wijze door het lichaam stroomt, voel je je gezond, energiek en heb je geen klachten. Maar soms stroomt de energie op bepaalde plek niet meer goed of is uit evenwicht. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals een weersverandering, verminderde weerstand, operatie, infectie, blessure, verkeerde voeding of door emoties. Een deel van het lichaam wordt dan over- of onder gestimuleerd.

Met acupunctuur proberen we de balans te herstellen. Door het aanprikken van acupunctuurpunten wordt de energie in de meridianen gestimuleerd of afgeremd. Het mooie van acupunctuur is dat het zelfherstellend vermogen van het lichaam wordt gestimuleerd: ‘het lichaam geneest zichzelf’.