Klachten.

Bij welke klachten helpt acupunctuur?

Acupunctuur is gericht op de mens als geheel en het harmoniseren van de totale energie. Daardoor kunnen soms meerdere klachten tegelijkertijd verholpen worden. We horen vaak van cliënten dat niet alleen hun pijnklacht is opgelost, maar dat ze bijvoorbeeld ook meer energie hebben of beter slapen. Daarnaast kan acupunctuur ook preventief werken doordat het zelfherstellend vermogen van het lichaam wordt gestimuleerd.

Acupunctuur wordt over de hele wereld uitgeoefend en is erkend als effectieve behandelmethode door de WHO (World Health Organization). De WHO heeft als onafhankelijke wereldwijde organisatie een uitvoerige analyse gemaakt van het verrichte wetenschappelijk onderzoek op het gebied van acupunctuur. Op grond van deze analyse hebben zij een indicatielijst gemaakt van bewezen werkzame indicaties voor acupunctuur.

Vraag je je af of je met jouw aandoening of pijnklacht geholpen kan worden? Bel ons gerust of stel je vraag via het contactformulier.

Hieronder vind je een alfabetische lijst van de meest voorkomende klachten:

A.

Klik hier om naar de specialisatiepagina te gaan over pijn.

Klik hier om naar de specialisatiepagina te gaan over afvallen.

Klik hier om naar de specialisatiepagina te gaan over allergie.

Reumatoïde artritis (RA) betekent reumatoïde gewrichtsontsteking. Het is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat het afweersysteem zich tegen het eigen lichaam keert. Hoe het ontstaat is niet helemaal duidelijk. Het kan sluipend beginnen maar er ook ineens zijn. Het is een chronische klacht waarbij gewrichten pijnlijk, warm en gezwollen zijn.

‘s Ochtends is het moeilijk op gang komen met stijve en pijnlijke gewrichten. Veel mensen met RA slapen ook slecht. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel patiënten moe zijn en gebrek aan energie hebben.

Die vermoeidheid komt ook door bloedarmoede, die het gevolg is van de chronische ontstekingen. Bij sommigen patiënten lijkt het net alsof ze griep hebben, met koorts, zwakte en verminderde eetlust.

Niet alleen de gewrichten maar ook spieren, pezen en slijmbeurzen kunnen meedoen in het ziekteproces. Door de verstijving wordt de patiënt minder beweeglijk en gaat de conditie achteruit. Bij artritis is het ook belangrijk om naar het voedingspatroon te kijken. Door bepaalde soorten voedsel buiten het patroon te laten verminderen de ontstekingen.

Artrose is een reumatische aandoening waarbij het kraakbeen in kwaliteit achteruit gaat en dunner en zachter wordt. Het kan in alle gewrichten optreden en is een van de meest voorkomende oorzaken voor een pijnstillende behandeling.

Vaak wordt gezegd dat artrose hetzelfde is als slijtage. Maar dat is niet het geval. Het is wel een van de drie hoofdvormen van reuma. De andere vormen zijn wekendelenreuma en ontstekingsreuma.

Ook wordt vaak gedacht dat artrose en botontkalking samengaan. Maar ook dat is niet waar. Bij artrose neemt de dichtheid van het bot vaak toe als reactie op het kraakbeenverlies. Bij botontkalking wordt het bot juist brozer.

Wat gebeurt er precies bij artrose? Kraakbeen is een soort stootkussen tussen gewrichten. Doordat het kraakbeen dunner wordt of op sommige plaatsen zelfs verdwijnt, krijg je bot op bot. En dat zorgt voor pijn.

B.

Zie si-klachten/bekkenpijn.

De aangezichtsverlamming van Bell, ook wel Bellse parese genoemd, is een plotseling optredende perifere verlamming (‘parese’) van de zevende hersenzenuw, de nervus facialis, de belangrijkste motorische aangezichtszenuw.

Deze verlamming is niet zeldzaam en kan op elke leeftijd optreden. De patiënt merkt bijvoorbeeld bij het opstaan dat zijn gezicht scheef is; een mondhoek hangt naar beneden en het oog aan die kant kan niet goed worden gesloten.

Bij het dichtknijpen van de ogen lukt dit aan de aangedane zijde niet, en de oogbol rolt zichtbaar naar boven. Ook fronsen leidt tot een asymmetrisch beeld. Sommigen wijten het aan een virus maar meestal is de oorzaak onduidelijk.

Ooracupunctuur in combinatie met de methode Tan is effectief.

Klik hier om naar de specialisatiepagina te gaan over stress.

C.

Het carpaal tunnel-syndroom gaat vooral gepaard met tintelingen in de pols en vingers. Bij het behandelen bemerken we heel vaak een probleem in het nek/schouder gebied. Door teveel spanning kan de bloedvat en zenuwbundel niet goed zijn signalen doorgeven, waardoor de klachten ontstaan.

Meestal moet zowel deze regio als de pols behandeld worden voor een bevredigend resultaat. Soms combineren we het met manuele therapie. Actieve vitamine B6 is een bewezen effectief supplement.

Klik hier om naar de specialisatiepagina te gaan over pijn.

D.

Diabetes type 1
De behandeling van Diabetes type 1 is niet gericht op een volledige genezing, maar wel op een betere conditie en heel goed mogelijk op vermindering van het insulinegebruik. Hoe minder insuline er gebruikt hoeft te worden, hoe stabieler de gehele hormoonhuishouding is en hoe minder lichaamsvet er wordt aangemaakt. Acupunctuur, juiste voeding en voldoende beweging moeten verbetering kunnen geven. Dit zal dan ook moeten blijken uit de meetresultaten.

Diabetes type 2
Bij diabetes type 2 is het heel goed mogelijk medicatie als Metformine af te bouwen in samenspraak met uw diabetes arts/verpleegkundige. De behandeling gaat uit van een verandering naar gezonde voeding met een lage impact op de suikerspiegel. Dit gebeurt in combinatie met ooracupunctuur en supplementen.

Naast een betere regulering gaat het welbevinden vooruit en zal overgewicht afnemen. In de loop van de tijd zal de insuline resistentie van de lichaamscellen geleidelijk aan afnemen. Meetwaarden kunnen zo ver verbeteren dat medicatie niet meer nodig is.

E.

Klik hier om naar de specialisatiepagina te gaan over pijn.

Pijn in de enkel en/of voet is goed te beïnvloeden met ooracupunctuur en klassieke Chinese acupunctuur volgens Tan. Vaak neemt de pijn al af tijdens de eerste behandeling.

Ook jarenlange pijn, bijvoorbeeld na een ernstige verstuiking, kan uiteindelijk enorm afnemen of zelfs volledig verdwijnen. Drie behandelingen moeten voldoende zijn om zijn effectiviteit te bewijzen. Is het duidelijk verbeterd, dan gaan we door met behandelen.

F.

Voor het behandelen van een ‘frozen shoulder’ werken ooracupunctuur, schedelacupunctuur en klassieke Chinese acupunctuur volgens Tan erg goed. Iedere behandeling geeft in de regel afname van pijn en toename van de beweeglijkheid. Zoals altijd: drie behandelingen moeten een duidelijk effect laten zien. Dan is het zinvol om door te gaan.

G.

Gordelroos of herpes zoster is berucht vanwege de pijn en jeuk. Dit noemt men postherpetische neuralgie. Ooracupunctuur en de methode Tan helpen goed tegen de pijn bij gordelroos. Vaak is er al verlichting direct na de eerste behandeling.

Pijn in de elleboog is goed te beïnvloeden met ooracupunctuur en de methode Tan. Vaak neemt de pijn al af tijdens de eerste behandeling. Ook schedelacupunctuur en Dry Needling kunnen zeer snel effectief zijn.

Ook jarenlange pijn kan uiteindelijk enorm afnemen of zelfs volledig verdwijnen. Drie behandelingen moeten voldoende zijn om z’n effectiviteit te bewijzen. De meest voorkomende klacht in dit gebied is epicondilitis lateralis, ofwel de tennisarm.

Wetenschap toont aan dat acupunctuur verreweg het meest effectief is bij deze aandoening. Andere behandelvormen hebben zelfs geen wetenschappelijk draagvlak. Ook de zogenaamde ‘golfersarm’ of epicondilitis medialis is goed te behandelen. In ieder geval moet er na drie behandelingen duidelijk sprake zijn van verbetering.

H.

Pijn in de hand en vingers is te behandelen met ooracupunctuur en de methode Tan. Vaak neemt de pijn al af tijdens de eerste behandeling. Als het om pijn in een vingergewricht gaat is de behandeling via ooracupunctuur een heel precies klusje. Het is in dit geval millimeterwerk maar het is te doen. Ook jarenlange pijn kan uiteindelijk enorm afnemen of zelfs volledig verdwijnen. Drie behandelingen moeten voldoende zijn om zijn effectiviteit te bewijzen. Veelvoorkomende klachten die behandelbaar zijn de triggerfinger, ziekte van Dupuytrin en artrose en reumatische artritis.

Pijn in de lage rug is goed te beïnvloeden met acupunctuur. Ook jarenlange pijn kan uiteindelijk enorm afnemen of zelfs volledig verdwijnen. Drie behandelingen moeten voldoende zijn om zijn effectiviteit te bewijzen. Een veelvoorkomende diagnose is de zogenaamde aspecifieke lage rug klacht waar regulier een afwachtend beleid voert.

Dit afwachten hoeft niet. Acupunctuur geeft voor veel mensen op korte termijn verlichting. Ook pijn en zelfs tintelingen en krachtverlies ten gevolge van een hernia kunnen heel goed reageren.

Pijn in de heup is goed te beïnvloeden met de methode Tan en ooracupunctuur. Vaak neemt de pijn al af tijdens de eerste behandeling Ook jarenlange pijn kan uiteindelijk enorm afnemen of zelfs volledig verdwijnen. Drie behandelingen moeten voldoende zijn om zijn effectiviteit te bewijzen. Ook artrose, pijnlijke pees-aanhechtingen en slijmbeursontstekingen in dit gebied zijn goed te behandelen.

Calcaneusspoor of hielspoor en achyllodynie zijn goed te behandelen met de methode Tan, ooracupunctuur, dryneedling en schedelacupunctuur.Vaak neemt de pijn al af tijdens de eerste behandeling. Ook jarenlange pijn kan uiteindelijk enorm afnemen of zelfs volledig verdwijnen. Drie behandelingen moeten voldoende zijn om zijn effectiviteit te bewijzen.

Er kunnen veel oorzaken voor hoofdpijn zijn. De meest voorkomende vormen van hoofdpijn zijn:

 • hoofdpijn met een hormonale oorsprong
 • spanningshoofdpijn
 • cervicogene hoofdpijn

Hormonale hoofdpijn
Hormonale hoofdpijn is de hoofdpijn die optreedt voor of tijdens de menstruatie. Het kan onderdeel zijn van andere menstruatieklachten zoals slecht slapen, rugpijn, buikpijn en stemmingswisselingen.
Typerend is dat je de klok erop kan gelijkzetten. De heftigheid wil nog weleens verschillen maar het komt elke maand weer terug. De duur kan ook verschillen.

Spanningshoofdpijn
De pijn straalt uit vanuit de nek naar het hoofd. Nek en schouders voelen stijf en gespannen aan. Het is vaak en doffe en drukkende pijn. Het is niet heel erg pijnlijk maar wel constant aanwezig. Ook kenmerkend is dat de pijn niet erger wordt door lichamelijke inspanning.

Cervicogene hoofdpijn
Hierbij komt de oorzaak uit de nek. Het kan plotseling zijn ontstaan na bijvoorbeeld een val. Ook kan het langzaam ontstaan door bijvoorbeeld een verkeerde werkhouding.

Hooikoortsklachten zoals jeukende en tranende ogen, loopneus, veel niezen met algehele malaise zijn goed te verhelpen met acupunctuur. Zodra de klachten zich aandienen is het verstandig een afspraak te maken.

Mensen met hypoglykemie hebben last van schommelingen van de bloedsuikerspiegel. Allerlei klachten van vermoeidheid, labiliteit en concentratieverlies e.a. zijn het gevolg. Deze schommelingen zijn goed te behandelen.

De aanpak is een combinatie van ooracupunctuur en een geleidelijke overgang naar een betere voeding en meer bewegen.

K.

Hoesten
Als er slijm opgehoest wordt is dat een productieve hoest en geen indicatie voor behandeling. Zodra het een chronische hinderlijke hoest is geworden is dit beslist een behandelbare klacht. Ooracupunctuur is de beste therapie.

Holte-ontstekingen
Bij holte-ontstekingen vragen om een symptomatische behandeling met Chinese lichaamsacupunctuur en/of ooracupunctuur die snel effect heeft. Daarnaast is een versterking van het immuunsysteem nodig om herhaling te voorkomen.

Oorsuizen
Oorsuizen of tinnitis is een beruchte aandoening. Tot zover zijn er geen 100% effectieve behandelingen bekend. Acupunctuur (oor-, pols-, traditionele) kan de klacht in hevigheid doen afnemen. Totale genezing is helaas een uitzondering.

Duizeligheid
Duizeligheid of vertigo kan heel goed reageren op ooracupunctuur. Ook de ziekte van Menière is een goede indicatie voor acupunctuur.

Pijn in de knie is goed te beïnvloeden met ooracupunctuur en Tan. Vaak neemt de pijn al af tijdens de eerste behandeling. Ook jarenlange pijn kan uiteindelijk enorm afnemen of zelfs volledig verdwijnen. Drie behandelingen moeten voldoende zijn om zijn effectiviteit te bewijzen. Onder andere retropatellaire klachten (pijn achter de knieschijf) reageren goed.

L.

Astmatische klachten
Astmatische klachten, waarbij benauwdheid aanwezig is, kan goed reageren op acupunctuur. Vooral de traditionele acupunctuur en ooracupunctuur zijn de effectieve behandelvormen. Als er tekenen zijn van allergie, worden die ook in de behandeling meegenomen.

Bronchitis
Bronchitisklachten gaan gepaard met slijmvorming. Als er sprake is van een bacteriele ontsteking, is de aanpak anders dan een ‘gewone’ bronchitis. In het eerste geval uitsluitend acupunctuur, in het tweede geval moet het immuunsysteem versterkt worden met natuurlijke middelen.

Hyperventilatie
Hyperventilatie heeft te maken met angst en paniekgevoelens. Ademhalingsoefeningen hebben geen zin of kunnen zelfs de toestand alleen maar verergeren. Acupunctuur gericht op ontspanning van het zenuwstelsel is de aanpak. Ooracupunctuur kan aangevuld worden met de Chinese en de Japanse schedelacupunctuur.

Chronisch hoesten
Als er slijm opgehoest wordt is dat een productieve hoest en geen indicatie voor behandeling. Zodra het een chronische hinderlijke hoest is geworden is dit beslist een behandelbare klacht. Ooracupunctuur is de beste therapie.

M.

Maagpijn door stress
Maagklachten zijn goed te behandelen met behulp van ooracupunctuur. Mogelijk dat daarbij stressgevoeligheid in de behandeling meegenomen wordt. Komt er geen verbetering, dan moet er gedacht worden aan de aanwezigheid van een bacterie. Dit is de Helico bacter bacterie en is door middel van een ontlastingonderzoek te ontdekken. Als deze aanwezig is, dan is deze in enkele weken met natuurlijke middelen uit te roeien.

Misselijkheid
Misselijkheid, ook tijdens de zwangerschap, reageert heel goed op ooracupunctuur. Ook de Chinese lichaamsacupunctuur is, wetenschappelijk bewezen, effectief.

Reflux / brandend maagzuur
Reflux, waarbij de maaginhoud ook werkelijk uitgebraakt wordt, is een goed te behandelen klacht. Het verschil is vaak al na de eerste behandeling te bemerken.

Concentratiestoornissen
Concentratieproblemen komen veel voor. Concentratie is afhankelijk van de functie van de hersenstam en een gebiedje in de hersenen, de hippocampus. De hippocampus wordt ook geprikkeld bij teveel stress waardoor zijn functie van inprenting in het gedrang komt. Acupunctuur, voedingadviezen en supplementen is de volledige aanpak.

Geheugenstoornissen
Geheugenproblemen komen veel voor. Vaak is het probleem niet gelegen in het lange termijn geheugen maar in het korte termijn geheugen of ook wel het werkgeheugen. Feitelijk is het een inprentingprobleem waardoor er geen informatie in de hersenen vastgelegd is. Inprenting gebeurd in de hippocampus.

De hippocampus wordt ook geprikkeld bij teveel stress waardoor zijn functie van inprenting in het gedrang komt. Acupunctuur en voeding en eventueel supplementen is de effectieve aanpak.

Examenvrees
Examenvrees en plankenkoorts zijn erg lastig. Teveel stressgevoel staat presteren in de weg en dat is dan ook het aangrijpingspunt van de therapie. Het stressregulatie systeem in de hersenen wordt via ooracupunctuur tot rust gebracht.

Ook hier is een onderscheid te maken tussen gewone migraine en de hormonale vorm. Voor hormonale vorm geldt dat de aanval ontstaat twee dagen voor of twee dagen na de eerste dag van de menstruatie.

Deze vorm van migraine is meestal heftiger dan gewone migraine. Sommige vrouwen hebben gewone migraine tijdens de eerste drie weken van hun cyclus. Om rond hun menstruatie nog een zwaardere vorm van migraine te krijgen: de hormonale vorm.  

‘Gewone’ migraine staat los van de hormonale schommelingen. Er is een aantal criteria. Om van migraine te spreken moet de klachten aan twee of meer van de volgende verschijnselen voldoen:

 • Een bonzend gevoel;
 • Een aanval duurt 4-72 uur;
 • De hoofdpijn belemmert het dagelijks functioneren;
 • De hoofdpijn verergert bij inspanning;
 • Er kan misselijkheid bij optreden;
 • Er in overgevoeligheid voor licht en/of geluid.

Bij 15% van de migrainepatiënten gaat een aanval gepaard met ‘auraverschijnselen’. Dat zijn neurologische verschijnselen die ongeveer 10-60 minuten kunnen duren.

Je kan daarbij een aantal symptomen hebben:

 • Gezichtsvelduitval;
 • Tintelingen aan een kant van het lichaam;
 • Krachtverlies;
 • Het zien van lichtflitsen of sterretjes;
 • Spraakstoornissen.

Zie rsi.

N.

De pijn straalt uit vanuit de nek naar het hoofd. Nek en schouders voelen stijf en gespannen aan. Het is vaak en doffe en drukkende pijn. Het is niet heel erg pijnlijk maar wel constant aanwezig. Ook kenmerkend is dat de pijn niet erger wordt door lichamelijke inspanning. Nekpijn kan plotseling zijn ontstaan na bijvoorbeeld een val. Ook kan het langzaam ontstaan door bijvoorbeeld een verkeerde werkhouding.

Nekklachten kunnen effectief behandeld worden met acupunctuur. We gebruiken hiervoor een combinatie van ooracupunctuur en klassieke Chinese acupunctuur volgen Tan.

O.

Klik hier om naar de specialisatiepagina te gaan over overgangsklachten.

Klik hier om naar de specialisatiepagina te gaan over afvallen.

P.

Zie carpaal tunnel-syndroom.

Voor deze klachten maken wij gebruik van het zogenaamde ‘NADA-protocol’. Dat is een combinatie van naalden in het oor die zorgt voor rust in het centrale zenuwstelsel. En dat vermindert angst en paniek, je wordt rustiger in je hoofd en vaak ga je beter slapen.

Het is op grote schaal gebruikt na rampen o.a. in Amerika na 9-11 en Katrina. Het St.Vincent’s Hospital heeft het toegepast bij o.a. de brandweermannen die actief waren bij de ramp. Het NADA-protocol is evidence based. Het is eenvoudig toepasbaar, heeft geen bijwerkingen en werkt snel.

R.

Wil je stoppen met roken? Acupunctuur kan daarbij helpen. Hiervoor gebruiken we het beproefde ‘NADA-protocol’. Dat is een ontwenningsprogramma dat op grote schaal getest en toegepast wordt in Amerika. Het zijn vijf naaldjes die samen zorgen dat stoppen met roken veel makkelijker wordt.

We houden rekening met drie belangrijke factoren: ontgiften, ontkoppelen van gewoontes en overgewicht. Er is gemiddeld drie weken nodig om tot een goed resultaat te komen.

Pijn bij reumatische klachten kan behandeld worden. Vooral de combinatie van Tan met ooracupunctuur werkt zeer verdienstelijk. Het effect is meestal echter maar tijdelijk en moet, om er goed mee te kunnen leven, een maal per maand worden herhaald.

S.

Pijn ten gevolge van een bekkenverwringing of door irritatie van het SI (sacro iliacaal) gewricht kan goed reageren op de verschillende vormen van acupunctuur. Ook een pijnlijk stuitje is zinvol om met acupunctuur te behandelen.

Eerst is het zinvol om het si ‘recht te zetten’. Zolang de botstukken niet goed staan, al is het maar een millimeter, zal de acupunctuur de pijncirkel niet volledig kunnen doorbreken. Pijn in het bekkengebied kan ook andere oorzaken hebben en daar zullen wij als behandelaar altijd goed op letten.

Klik hier om naar de specialisatiepagina te gaan over slapeloosheid.

Klik hier om naar de specialisatiepagina te gaan over stress.

T.

Zie golfersarm/tennisarm.

Zie hand en vingers.

V.

Klik hier om naar de specialisatiepagina te gaan over slapeloosheid.

Zie enkelklachten.